czwartek, 11 sierpnia 2016

Muffinki z kawałkami czekolady.

Jakiś czas temu pokazywałam Wam muffinki kakaowe. Dzisiaj mam przepis na takie z kawałkami czekolady, są szybkie w wykonaniu i naprawdę bardzo smaczne. Robię takie i podobne do tych już od dawna i jest to niezawodny przepis. Na rynku jest coraz więcej różnego rodzaju papilotek, w różnych wzorach, kolorach, a nawet i z ozdobnie wyciętymi brzegami, więc nasze muffinki będą  nie tylko smaczne ale i pięknie się zaprezentują na stole.



Potrzebujemy:

  • 300 g mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklankę mleka lub wody
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • czekoladę ciemną


Mieszamy w jednej misce składniki suche a w drugiej mokre, 
następnie partiami dodajemy suche do mokrych, cały czas mieszając.
 Kilka kostek czekolady rozdrabniamy nożem i dosypujemy do ciasta.
 Nakładamy do formy wyłożonej papilotkami, pieczemy
 przez 25 minut w temperaturze 70 stopni.


Muffinki świetni "pozowały",
więc możecie zobaczyć jak one wyglądały u mnie.
Do rozpoczęcia roku szkolnego zostały jeszcze 3 tygodnie,
więc myślę że przez ten czas pojawi się kilka pomysłów
kulinarnych na temat co możemy nosić pysznego 
i zdrowego do szkoły oprócz kanapek.
Do następnego. :-)

2 komentarze:

  1. Mniam :) Raz w życiu robiłam muffiny :) Te wyglądają przepysznie. Są takie pulchne i do tego mają czekoladę :) Chętnie spróbuję tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń