wtorek, 29 grudnia 2015

Kuchnia na słono - Forszmak, strogonow

Hej, tak jak wczoraj zapowiadałam, dziś kolejne nadrabianie zaległości. Czas na kuchnię na słono, której już nie było dłuższy czas. Mam dla Was przepis na forszmak lub innymi słowy strogonow. Jest to naprawdę smaczna zupa, idealna na zimne dni.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 szklanka bulionu
  • olej
  • papryka słodka i ostra
  • 3 sosy pieczeniowe
Przygotowanie:
  • Mięso umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski i obtoczyć w mące.
  • Cebulę pokroić w półplasterki, wrzucić do garnka i podsmażyć na oleju. Pieczarki pokroić w plasterki. Obsmażyć je na patelni, doprawić, przełożyć do garnka z cebulą.
  • Obsmażyć mięso na patelni.
  • Przełożyć mięso do garnka.
  • Do garnka wlać bulion, rozrobione sosy pieczeniowe, koncentrat pomidorowy, śmietanę i przyprawy.
  •  W razie potrzeby dolewamy wodę, aby całość nabrała konsystencji pół gęstej zupy.
  • Gotujemy ok. 10 minut.

Tak wygląda efekt końcowy naszego dania.
Dzisiaj pojawi się jeszcze jeden post .
Będzie to wpis o tematyce świątecznej.
O  czym dokładnie będzie, dowiecie się już niedługo. :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz