Czego potrzebujemy?
- szklanka kaszy jaglanej
- 6 jajek
- 75 ml oleju
- 200 ml mleka lub wody
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g bakalii - posiekane orzechy, rodzynki
- Dodaję jeszcze pół szklanki mąki pszennej, ale wyjdzie i bez tego
Wykonanie:
- Kaszę zalewamy wrzątkiem, po pięciu minutach odcedzamy i gotujemy w 700 ml wody na małym ogniu, aż kasza będzie mięciutka. Następnie blendujemy jak najbardziej i studzimy.
- W misce mikserem ucieramy pozostałe składniki i dodajemy zblendowaną kaszę.
- Wylewamy do dużej keksowej blaszki i pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.
- Brownie najlepiej jeść po przestudzeniu, kiedy już całość nabierze bardziej zwięzłej konsystencji :)
Oto i przepis na jedno z moich ulubionych ciast, które równie dobrze można potraktować jako przekąskę lub kolację. Na początku może się wydać niesłodkie, ale szybko się przyzwyczaicie :)
*****
Dziękuję wszystkim odwiedzającym bloga,
tym zostawiającym ślad i tym anonimowym :)
Nigdy nie jadłam brownie w takiej formie :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią skorzystam z przepisu.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie w wolnej chwili!