niedziela, 26 lipca 2015

Kuchnia - Ciasto greckie

Witajcie kochani, znów wkradła się nam przerwa, ponieważ znów musiałam wyjechać. Teraz jednak zapowiada się bardzo pracowity tydzień. Chcę bowiem tak jak już kiedyś mówiłam wyrównać ilość postów do końca wakacji. Po tym będzie tygodniowa przerwa ( wyjeżdżam wtedy na Słowację), Od 6 września kategorie bloga będą zredukowane, choć i tak będzie to 8 kategorii, więc nie tak mało. Nie wiem jeszcze dokładnie co się oprócz tego zmieni, bo nie wiem co się uda a co nie.
Tak czy inaczej dzisiaj kuchnia, jest to jeden z 13 postów zaplanowanych do 2 sierpnia. Nie wiem czy jest to możliwe, aby ze wszystkim zdążyć, ale postaram się. Na pewno czeka was dużo nowych postów i tutoriali.

Robimy dzisiaj ciasto greckie, moim zdaniem bardzo smaczne. Oto przepis:

Składniki:

  1. 70 dag jogurtu greckiego
  2. 3/4 szkl. cukru pudru
  3. 1/3 szkl. oleju
  4. 4 jajka
  5. 2 op. budyniu waniliowego
  6. owoce ( w moim przypadku jeżyny i maliny)
Przygotowanie:
  • Przygotowujemy tortownicę, czyli smarujemy całą jej wewnętrzną powierzchnię margaryną.
  • Żółtka ucieramy z cukrem pudrem.
  • Dodajemy jogurt, olej i budynie.
  • Miksujemy.
  • Ubijamy pianę z białek.
  • Łączymy pianę z masą jogurtową.
  • Wylewamy ciasto do tortownicy.
  • Wykładamy owoce na ciasto i lekko je przyciskamy.
  • Pieczemy ciasto w piekarniku w temp. 180 stopni, przez 60 min.

Tak wygląda gotowe ciasto. Smacznego!!!

Teraz coś specjalnego.Jak urozmaicić zwykłą wodę, 
aby dodatkowo świetnie wyglądała?

Odpowiedź jest prosta. 
  1. Na długą wykałaczkę nabijamy listki świeżej mięty i plastry cytryny i limonki.
  2. Do dzbanka nalewamy wody i wrzucamy kostki lodu.
  3. Wykałaczkę z miętą i cytrusami wkładamy do wody.




Na dzisiaj to tyle kuchni, mam nadzieję, że spróbujecie któryś z pomysłów
wypróbować. Czeka nas w tym tygodniu jeszcze kilkanaście postów, więc zapraszam codziennie na bloga.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz