Czego potrzebujemy?
- 1 szklanka kaszy mannej
- 6 suszonych daktyli
- 1 szklanka mleka lub wody, może być pół na pół lub mleko roślinne
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- łyżka oleju
- jabłko lub inne sezonowe owoce
Przygotowanie:
- Daktyle kroimy na drobne kawałki.
- Mieszamy wszystkie składniki oprócz owoców i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Spokojnie jednak masa może stać tam przez całą noc.
- Jabłko kroimy na plasterki.
- Smażymy placuszki na suchej patelni do złotego koloru, po przewróceniu na drugą stronę kładziemy plastry jabłka.
I koniec, mamy świetne placuszki, w których ja się z miejsca zakochałam i bardzo często je przygotowuję. Dawno nie było tu przepisów i w końcu się to zmieniło, mam nadzieję, że ta prosta receptura tak jak mi przypadnie do gustu. :)
Bardzo ciekawy przepis,jeszcze z takim nigdzie się nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńMniam musze wypróbować:)
OdpowiedzUsuń