piątek, 25 marca 2016

Babka orzechowo-czekoladowa.

Z Wielkanocnymi wypiekami kojarzą się nam mazurek i babka. Dzisiaj w trzecim już wpisie tego dnia mam dla Was przepis na babkę orzechowo-czekoladową. Pyszna i pięknie wyglądająca, czyli idealna. Oto przepis i efekt końcowy.
Składniki:
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g cukru 
  • 200 g margaryny
  • 4 jajka
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • po 100 g zmielonych orzechów włoskich i laskowych
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki za wyjątkiem kawy dokładnie mieszamy. Wylewamy masę do formy posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 60 minut w temperaturze 160 stopni.
  • Kawę rozrabiamy w 4 łyżkach wody, studzimy.
  • Wystudzoną babkę nasączamy kawą.
  • Na parze roztapiamy tabliczkę mlecznej czekolady i łyżkę masła, ozdabiamy rozpuszczoną czekoladą babkę. Posypujemy siekanymi orzechami.

Oprócz babki przygotowane zostały małe babeczki.


Babka po upieczeniu.


Babka w czekoladzie, obsypana orzechami.


Babeczka ozdobiona kolorową posypką.

Tak więc udało się wstawić wszystkie zaplanowane świąteczne
posty, myślę, że mogą służyć za inspirację.
A ja już dzisiaj życzę Wam wszystkim Wesołych Świąt,
przeżytych w rodzinnym gronie, no i mokrego dyngusa. :-)

1 komentarz: