Składniki:
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g cukru
- 200 g margaryny
- 4 jajka
- 1/2 tabliczki czekolady
- po 100 g zmielonych orzechów włoskich i laskowych
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki za wyjątkiem kawy dokładnie mieszamy. Wylewamy masę do formy posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 60 minut w temperaturze 160 stopni.
- Kawę rozrabiamy w 4 łyżkach wody, studzimy.
- Wystudzoną babkę nasączamy kawą.
- Na parze roztapiamy tabliczkę mlecznej czekolady i łyżkę masła, ozdabiamy rozpuszczoną czekoladą babkę. Posypujemy siekanymi orzechami.
Oprócz babki przygotowane zostały małe babeczki.
Babka po upieczeniu.
Babka w czekoladzie, obsypana orzechami.
Babeczka ozdobiona kolorową posypką.
Tak więc udało się wstawić wszystkie zaplanowane świąteczne
posty, myślę, że mogą służyć za inspirację.
A ja już dzisiaj życzę Wam wszystkim Wesołych Świąt,
przeżytych w rodzinnym gronie, no i mokrego dyngusa. :-)
Mniam, ale mam już dość słodyczy :)
OdpowiedzUsuńolusiek-blog.blogspot.com- klik!